Det deliberative demokratiløfte

Uddybende om de fem deliberative grundprincipper

Hvorfor et løfte?

Alle tidens store problemer kalder på løsningstilgange, der genrejser et levende demokratisk fællesskab. Klimakrisen presser kloden, pandemier tester vores sammenhængs-kraft og de liberale frihedsværdier indskrænkes. Øget usikkerhed, marginalisering, ulighed og mis-tillid vil fortsat udhule vores demokrati og fælles handlekraft. 

WDD_SAMARBEJDE.jpg

I disse år eksperimenterer mange lande med deliberative demokratiformater - som borgersamlinger og borgerting. Metoden tilbyder borgerne en aktiv rolle i de demokratiske beslutningsprocesser, styrker sammenhængskraften i samfundet og gør os alle i stand til at træffe nødvendige og vidtgående politiske beslutninger på en oplyst, inkluderende og repræsentativ måde.

Når vi indfører borgersamlinger og borgerting i Danmark er det afgørende, at vi gør det ansvarligt, professionelt og følger de internationale læringer og retningslinjer - for at sikre formatets legitimitet, borgernes stemme og demokratiets fortsatte innovationskraft. Tiden er ikke til at udvande demokratiets nye innovative formater, men til at styrke og beskytte dem på tværs af landets samfundsaktører. Med et fælles løfte kan vi give politikerne fornyet mod, demokratiet nye muskler og tilbyde borgerne en meningsfuld og central rolle i det demokratiske fællesskab.

De fem deliberative grundprincipper

Det deliberative demokratiløfte tager afsæt i de liberale frihedsværdier, og grundprincipperne bygger på OECDs åbne standarter for Citizens’ Assemblies.

1. Legitimitet – vi vil sikre en tydelig forankring af borgernes arbejde hos en legitim samfundsaktør, der forpligter sig til at modtage og handle på borgernes anbefalinger.

Som udbyder, rådgiver eller bidragsyder lover vi at:

  • tage borgerne seriøst og sikre forankring af borgernes anbefalinger hos legitime samfundsaktører, der forpligter sig til at lytte og anerkende borgernes anbefalinger.

  • tage vare om et demokrati, hvor vi giver borgerne ansvar for at kvalificere og anbefale på et oplyst grundlag og giver politikerne ansvar for at beslutte og sikre de efterfølgende legitime løsninger, der sikrer størst muligt medejerskab og forankringskraft.  

  • hjælpe civilsamfundet med at sikre legitim demokratisk forankring af borgersamlinger, hvis de politiske beslutningstagere skulle tilsidesætte deres demokratiske ansvar for at involvere borgerne i samfundets fælles beslutninger.

  • arbejde uafhængigt af økonomiske og partipolitiske interesser og kæmpe for menneskerettigheder og demokratiet i bredest mulig forstand.

  • sige nej til processer, der forsøger at manipulere, kontrollere eller lede borgerne frem mod bestilte kommercielle eller politiske konklusioner.

  • sætte demokrati før forretning og egne interesser, selv når det indebærer en risiko, og modstå presset til at gøre det modsatte.

  • sikre, at processen har et tydeligt formål, der er knyttet til et reelt afgrænset politisk problem.


2. Repræsentativitet – vi vil invitere flest mulige borgere i Danmark til at deltage i demokratiet og vi vil spejle samfundets fulde bredde, dybde og potentiale ved brug af en åben og repræsentativ lodtrækning.

Som udbyder, rådgiver eller bidragsyder lover vi at:

  • invitere flest mulige borgere til at deltage i borgerlodtrækningen og have som mål at flest mulige danskere skal opleve at blive inviteret til at deltage i samfundets fælles beslutninger. 

  • overveje, hvordan underrepræsenterede grupper involveres og hvordan deltagelse kan opmuntres og støttes gennem fx vederlag og betaling af transportudgifter.

  • invitere borgere bredt til at deltage med afsæt i transparente udvælgelseskriterier, der afspejler samfundets socioøkonomiske bredde, geografi, bopælsforhold og alder (+16 år).

  • afholder os fra at rekruttere borgere med afsæt i lukkede databaser og vil kun benytte legitime og offentligt tilgængelige databaser.

  • lade en uvildig tredjepart forestå en borgerlodtrækning, hvor alle tilmeldte har lige stor sandsynlighed for at blive udvalgt, og afholde os fra at påvirke udfaldet.


3. Autonomi – vi kæmper for at sikre borgerne armslængde og uafhængighed i de demokratiske processer, og vi beskytter borgerne imod korruption og alle typer af illegitim påvirkning.

Som udbyder, rådgiver eller bidragsyder lover vi at:

  • sikre et tydeligt mandat og armslængde mellem de involverede parter i en borgersamling, som skal sikre alle parter et afstemt manøvrerum og frihed til at udfordre og udvikle fremtidens fælles løsninger. 

  • sikre etableringen af en uafhængig tredjepart til at facilitere borgernes dialog og produktion af anbefalinger.

  • beskytte borgernes privatliv, arbejde og anbefalinger over for ekstern påvirkning fra interessenter, presse, lobbyister, politikere eller øvrige partshavere.

  • sikre borgernes autonomi, herunder lade borgerne forfatte egne anbefalinger og sikre deres egne stemmer.

  • afholde os fra at påvirke, vinkle eller udelade borgernes anbefalinger og stemme – også selvom de synes kontroversielle eller modstridende. Vi giver rum til kakofonien og det ukurante. 

  • tilbyde de involverede borgere muligheden for at afgive minoritetserklæringer – for at sikre den enkelte borgers stemme og ytringsfrihed.


4. Åbenhed - vi arbejder altid for åbne processer, dagsordener og problemstillinger. Vi er transparente over for borgerne og forpligter os til at dele al tilgængelig viden med vores omverden.  

Som udbyder, rådgiver eller bidragsyder lover vi at:

  • være transparente i alle vores handlinger – ved valg af fx dagsordener, kernespørgsmål, udvælgelseskriterier, procesdesign, valg/fravalg af eksperter og den politiske forankring. 

  • invitere omverdenen, interessenter og kritikere til at følge processen og forpligtige os til at offentliggøre og dele viden på åbne og offentligt tilgængelige platforme.

  • gøre procesdesign, finansiering og alle materialer offentligt tilgængelige. 

  • arbejder for at brede debatten, udfordringerne og borgernes anbefalinger ud til så mange som muligt og inviterer omverden til at bidrage og kvalificere borgersamlingens arbejde – både før, under og efter afholdelsen.

  • give borgerne mulighed for anonym evaluering af processen efter række objektive kriterier.

  • invitere til kritik, evaluering og granskning af vores egen rolle - og turde række ud til netværket, hvis vi bliver i tvivl, om vi overholder Det Deliberative Demokratiløfte.


5. Kvalitet – vi giver borgerne størst muligt ansvar, tid, handlefrihed og råderet til at udforske en hver given udfordring med brug af uafhængige og kompetente fageksperter, rådgiver og videnpersoner.

Som udbyder, rådgiver eller bidragsyder lover vi at:

  • give borgerne reel tid og mulighed til refleksion, granskning og uddybning over flere sessioner med varieret format - analogt, fysisk og/eller digitalt.

  • overholde OECD’s anbefalinger for antal dage og samlet antal timer for borgernes arbejde for at kunne kalde det en borgersamling eller borgerting.

  • forpligtige os til at vejlede vores samarbejdspartner om nødvendigheden af tid, facilitering og ressourcer for at sikre kvaliteten og afholde os fra at forkorte, udhule eller udelade hele eller dele af processen – og modstå presset om dertil med hjelm i vores løfte.  

  • etablere en uafhængig, upartisk og uvildig ekspertgruppe, der skal sikre kvaliteten af borgersamlingens samlede vidensgrundlag og brug af inviterede eksperter.  

  • sikre, at borgene har adgang til bred og relevant information samt får mulighed for indhente ny viden og benytte eksterne eksperter, partsindlæg og organisationer, der uafhængigt og kompetent bidrager til at styrke kvaliteten af borgernes arbejde og anbefalinger.

Initiativ

Det Deliberative Demokratiløfte bygger på et ønske om at modne det deliberative demokrati i Danmark og invitere flest mulige med ombord i et fælles demokratisk netværk af aktører – offentlige, private, kommercielle, foreninger og NGO’er - der arbejder for at styrke det deliberative demokrati i praksis.